Een ontmoeting tussen de Filipijnse president Duterte en de Amerikaanse president Obama is vandaag niet doorgegaan. Duterte maakte vooraf op nogal onorthodoxe wijze duidelijk dat Obama hem niets zou mogen vragen over mensenrechten, door hem een hoerenzoon te noemen. Hierop zegde Obama de ontmoeting af.

Duterte had alle reden om commentaar van Obama te verwachten. De Filipijnse president wordt sinds zijn verkiezing in mei internationaal zwaar bekritiseerd. Hij deed in zijn verkiezingscampagne de belofte dat hij drugsdealers én verslaafden zou laten doden, om het drugsgebruik in de Filipijnen aan te pakken. Sinds zijn verkiezing zijn er dan ook veel berichten naar buiten gekomen van doodseskaders die door de steden patrouilleren. De lijst met slachtoffers van het anti-drugsbeleid groeit iedere dag. Maar Duterte vindt dat men zich daar niet druk over moet maken.

De Filipijnen zijn een voormalige kolonie van de Verenigde Staten. Nadat de relatie enkele jaren geleden bekoelde zijn ze inmiddels weer een belangrijke partner, vooral op militair gebied. De VS heeft er militaire bases gevestigd als reactie op de groeiende militaire aanwezigheid van China in de regio. En door dat strategische belang lijkt het onwaarschijnlijk dat Washington aan zal sturen op een conflict.

Duterte heeft inmiddels ook zijn excuses aangeboden, hij zei het niet persoonlijk bedoeld te hebben. Maar diplomatiedeskundige Robert van de Roer denkt dat hij aan excuses alleen niet genoeg zal hebben.