Een politieagent heeft op Facebook een emotioneel verhaal gedeeld over zijn ervaringen na een steekpartij, waar een vrouw bij overleed vorige week in Amsterdam. Hij beschrijft daarbij ook hoe hij word gehinderd door omstanders terwijl hij de vrouw nog probeert te helpen, en wat dat met hem doet.

Het verhaal dat gistermiddag werd gepost op de Facebookpagina van de politie Amsterdam Boven ‘t IJ werd vandaag meer dan 3000 keer gedeeld en kreeg duizenden reacties.

De laatste tijd zien we vaker dit soort ervaringsverhalen van politie en voorbijkomen op sociale media. De politie maakt steeds meer gebruik van deze kanalen om verhalen van medewerkers te delen. Soms worden daarbij zelfs redelijk schokkende beelden gebruikt, zoals een Facebook-post van een agent die in de zomer neer werd gestoken toen hij een verdachte probeerde aan te houden. Die foto’s werden meer dan 6000 keer gedeeld

De politie deelt ook steeds vaker filmpjes van hun acties. De politie Rotterdam vestigde daar vandaag op Twitter naar aanleiding van alle reacties op de Facebookbrief nog even de aandacht op. En op hun eigen Youtube kanaal ook veel professionele filmpjes over de menselijke kant van het politiewerk. Een filmpje van twee weken terug werd 185.000 keer bekeken. We zien een politieman die moest meewerken aan een deurwaarder-actie.

Negatief

De politie is natuurlijk ook vaak negatief in het nieuws. Gisteren nog omdat ze te weinig zouden leren van klachten die door burgers worden ingediend. En agenten worden tegenwoordig vaak gefilmd, ook bij dingen die misgaan. Filmpjes die vorig jaar opdoken van een motor agent die een dertienjarige arrestant laat mee rennen leverden een storm van kritiek op. En iedereen kan zich natuurlijk de beelden herinneren van de arrestatie met fatale afloop voor Mitch Henriquez. 

Politieagenten ervaringsverhalen laten delen is een nieuwe media-aanpak van de politie. Zo willen ze meer begrip kweken voor het moeilijke werk en de menselijke kant van agenten. In EenVandaag een gesprek met oud-politieman, en tegenwoordig adviseur Nationale Politie, Arthur van der Vlies.