De zelfrijdende auto is de toekomst zegt men. Maar de technologie werkt nog niet optimaal. Dat blijkt nu er een eerste dodelijk ongeluk heeft plaatsgevonden met een deels zelfrijdende auto. Tesla bracht dat vandaag zelf naar buiten.

Tesla-topman Elon Musk twittert vandaag zijn medeleven aan een bestuurder van een Tesla S.

Joshua Brown reed op 7 mei in zijn Tesla S toen er ineens een vrachtwagen met aanhanger voor hem af ging slaan. De auto stopte niet maar reed vol onder de aanhanger van de vrachtwagen door. De bestuurder overleefde het ongeluk niet. Volgens de chauffeur van de vrachtwagen zat de bestuurder een Harry Potterfilm te kijken tijdens het rijden.

De Tesla S. is sinds een software update eind vorig jaar deels zelfrijdend. Er zit een soort uitgebreide cruise control op, die de auto in één baan van de snelweg houdt en ervoor zorgt dat je niet botst met je voorgangers of auto’s naast je. Het gaat nog om een betaversie van de functie, en het is daarom ook nodig om de handen aan het stuur te houden.

Wat er in dit geval mis is gegaan met het systeem wordt nu door de autoriteiten uitgezocht. Het zou kunnen dat door de laagstaande zon de Tesla de witte aanhanger niet heeft gedetecteerd. En ongelukken met zelfrijdende auto’s gebeuren vaker. Zélfs bij de omgekomen bestuurder Joshua Brown ging het een week voor zijn fatale ongeluk ook al bijna mis. Toen reageerde zijn auto echter wél correct door uit te wijken.

Tesla benadrukt dat er al miljoenen kilometers veilig zijn gereden door hun deels zelfrijdende auto’s. En ook onze eigen Rijksoverheid blijft er vertrouwen in houden. Ze verwachten minder verkeersongelukken als er meer zelfrijdende auto’s zijn. Want 90% van de verkeersongelukken wordt veroorzaakt door menselijke fouten.