Ze schreef haar ontboezemingen eindelijk op: voormalig profwielrenster Marijn de Vries is tijdens haar carrière meerdere malen slachtoffer geweest van machtsmisbruik binnen het wielrennen. De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) inmiddels onderzoek.

Het was het verhaal van de Britse oud-profspeler Andy Woodward die De Vries bewoog ook haar verhaal te doen. Woodward was honderden keren verkracht door zijn jeugdtrainer. En na zijn onthulling volgden er meer.

Marijn de Vries schrijft in Trouw:

Zo was er de mechanieker die me regelmatig klem zette tegen de muur en me zonder reden uitfoeterde. Er was de masseur die het regelmatig voor elkaar kreeg om tijdens een massage mijn schaamlippen aan te raken. Meestal door de stof van mijn onderbroek heen, maar soms presteerde hij het zelfs zijn vingers in mijn slipje te laten glippen.

En: ’Ik weet ook dat heel veel andere vrouwen en meiden uit het peloton vergelijkbare verhalen hebben. Mijn verhaal is niet uniek en wielrennen is niet de enige sport’, vertelde ze aan de NOS.

JijVandaag deed afgelopen zomer onderzoek naar dit onderwerp. Daaruit bleek dat 17 procent van de ondervraagden wel eens merkte dat een sportcoach of trainer seksistische grapjes of opmerkingen maakte.

In de Nieuwstrend: hoeveel is er bekend van misbruik in de Nederlandse (top)sport? En waar en wanneer vonden soortgelijke zaken plaats? Met onder meer een gesprek met lector veilig sportklimaat Nicolette Schipper-van Veldhoven.

De Vries besluit haar column: ‘Ja, ik schaam me. En ik vind het eng dat iedereen mijn ervaringen nu kan lezen. Maar ik ben ervan overtuigd: de enige manier om tot een veilig sportklimaat te komen, is door over dit soort dingen te praten.’

Download