In de Verenigde Staten zijn veel mensen boos om een nieuwe wet in de staat North Carolina. Deze wet wordt door velen gezien als antihomo- en transseksueel. Verschillende artiesten en bedrijven boycotten de staat hierom.

De zogenoemde ‘HB2-wet’ verplicht transgenders gebruik te maken van het openbare toilet voor hun biologische geslacht dat in hun paspoort staat. Daarnaast mogen homoseksuelen, lesbiennes en transgenders geen juridische stappen meer ondernemen als zij zich op de werkvloer achtergesteld of gepest voelen. 

Bruce Springsteen zegde zijn concert in Greensboro af en de pornosite xHamster blokkeert North Carolina. Bezoekers van de site zien nu alleen nog een pop-up met de tekst: “De ongelooflijke hypocrisie van North-Carolina, het land waar homofobie wet is geworden.” 

Ook verschillende bedrijven trekken zich terug uit de staat: PayPal wil daar geen nieuw kantoor meer openen en de Deutsche Bank trekt het plan terug om 250 banen in de staat te creëren. En op social media wordt kritiek geuit op verschillende manieren, zoals met dit filmpje:

Anderen vinden juist dat ze de LHBT-gemeenschap in North Carolina ze nodig heeft, zoals Cindy Lauper:

Transgender-artiest Laura Jane gaat juist optreden uit protest: 

De maatregel over de juridische stappen bij pesten zal teruggedraaid worden, dat maakte de gouverneur van North-Carolina gisteren bekend. Maar de ‘wc-wet’ blijft wel van kracht, al mogen bedrijven zelf bepalen wie welk toilet gebruikt.