De voormalig burgemeester van Londen, Boris Johnson houdt de gemoederen opnieuw bezig. Deze keer vanwege zijn benoeming tot minister van Buitenlandse Zaken.

Gisteravond  werd bekend dat de nieuwe Britse premier Theresa May de Brexit-voorman voor deze functie heeft gekozen en dat komt op zijn zachtst gezegd als een verrassing.

Deze tweet van komiek en The Office-acteur Ricky Gervais werd 14.000 keer gedeeld.

Maar ook de keurige BBC brengt vandaag een ietwat ongelukkige foto van Johnson met de cynische tekst: "Mogen wij aan u voorstellen: Engelands nieuwe afgevaardigde op het wereldtoneel".

Verder worden zijn eerdere uitspraken vandaag vaak aangehaald. Media vallen vandaag over elkaar heen met lijsten van alle beledigingen die Johnson maakte. The Independent brengt een interactieve wereldkaart met de landen die Johnson schoffeerde. Klik op de afbeelding om de kaart te bekijken.

Ook persoonlijke beledigingen worden op een rij gezet. Over de Russische president Poetin bijvoorbeeld zei Johnson: "Ondanks dat hij eruit ziet als Dobby de huiself van Harry Potter is hij een manipulatieve tiran." Na de rel rondom het beledigen van Erdogan won Johnson, die overigens zelf Turks bloed heeft, een wedstrijd voor het meest beledigende gedicht over de Turkse president.

Over de Amerikaanse presidentskanidate Hillary Clinton, met wie hij wellicht volgend jaar veel te maken krijgt, zei hij “Ze ziet eruit als een sadistische verpleegster in een inrichting."

Over Obama schreef Boris dat de president wellicht een wrok koestert tegen de Britten vanwege zijn Keniaanse komaf. Frans Timmermans gaf Johnson daarover gisteravond op Facebook nog eens een veeg uit de pan. Hij schreef: Waarom is het nodig om iemand persoonlijk aan te vallen met aan racisme grenzende opmerkingen?

Ook de toekomstige collega's van Johnson reageren op de aanstelling van Johnson. De Franse minister van Buitenlands Zaken noemt Johnson vandaag een leugenaar. De Zweedse oud-premier Bildt twittert:

De Duitse bondskanselier Angela Merkel houdt wijselijk haar mond.

Wat gaat zijn aanstelling betekenen voor de internationale diplomatie? Daarover spraken we met diplomatiek deskundige Robert van de Roer.