De Russsische president Vladimir Poetin gaf tien jaar geleden waarschijnlijk persoonlijk toestemming voor de moord op de voormalig Russische spion Aleksandr Litvinenko. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Britse Hooggerechtshof vanochtend openbaar maakte.

Litvinenko werd in Engeland vergiftigd met het radioactieve pollonium. Als daders werden zijn oud-collega's van de Russische veiligheidsdienst Dimitri Kovtoen en Andrej Loegovoj aangewezen. Zij zouden de radioactieve stof in zijn thee hebben gestopt. 

Na zijn dood ontstond er een diplomatieke rel tussen Rusland en Engeland. De Britse regering ziet de moord als een 'mini-nucleaire' terroristische aanslag. Volgens hen hebben de daders sporen pollonium door heel Londen achtergelaten en daarmee hebben ze duizenden Londenaren in gevaar gebracht. 

Vladimir Poetin heeft overigens niet gereageerd. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wel en noemt het rapport 'bevooroordeeld en stompzinnig'. De Russische ambassadeur in London accepteert het rapport niet en noemt het een 'provocatie'.

Dat Groot-Brittanië harde actie onderneemt valt niet te verwachten. Verschillende politiek commentatoren denken dat de samenwerking tussen de Russen en de Britten om terreurgroep Islamitische Staat te verslaan zwaarder weegt.

Eerder zette EenVandaag een reeks van mysterieuze sterfgevallen van critici van de Russische presitent Poetin op een rij. Deze lijst kunt u hier terugzien.