Je hoort vaak kritiek op de moslimgemeenschap dat ze zich niet voldoende laten horen na aanslagen. Deze reclame is glashelder: een anti-terrorisme-reclame die viral gaat in vooral Arabische landen. 

Het gaat om een filmpje van Zaain Telecom uit Koeweit, en inmiddels hebben al bijna 5 miljoen mensen deze beelden bekeken. En dat wordt niet door iedereen goed ontvangen. Dat komt doordat de reclame refereert aan gebeurtenissen van de afgelopen jaren, zoals Omran Dagneesh, die gewond raakte bij een raketaanval in Aleppo. De reclame speelt dat fragment na, in hun boodschap tegen terrorisme. Critici zijn nu boos dat dit jongetje wordt gebruikt, want hij is helemaal geen slachtoffer was van religieuze extremisten, maar van een raketaanval van Assad. 

Op sociale media circuleren nu oproepen om de campagne te verwijderen. Maar anderen zeggen juist dat de video bedoeld is tegen alle vormen van geweld tegen burgers. Ongeacht wie er achter dat geweld zit. En daarom staan veel mensen vierkant achter de boodschap.

Het is geen toeval dat de reclame rondom de Ramadan is gelanceerd. De afgelopen jaren worden we steeds opgeschrikt door bloedige aanslagen rondom de Ramadan. Vorig jaar nog in Bagdad, meer dan 300 doden. En ook de afgelopen dagen waren er bloedige aanslagen in onder andere Egypte en gisteren vielen nog zeker negentig doden in Kabul. Ook roept IS de afgelopen jaren ook steeds op tot dat aanslagen rond de Ramadan. Maar leidt dat ook tot meer aanslagen rond de Ramadan? Ja, zegt factchecker Stephan Okhuijsen, en hij staaft het met cijfers:

(Bron: Datagraver)

Voor IS geldt de Ramadan als een jubileum. Want in 2014 riepen ze op de eerste dag van de Ramadan het kalifaat uit. Maar aanslagen tijdens de Ramadan, dat is geen uitvinding van IS. Algerije bijvoorbeeld werd in de jaren negentig ook jaarlijks geteisterd door aanslagen van jihadisten tijdens de Ramadan. En het is van alle tijden dat jihadisten juist tijdens de Ramadan willen toeslaan. Ook de profeet Mohammed ging tijdens de Ramadan in 624 voorop in de Slag bij Badr. Dat is in de islam een historisch belangrijk moment, en voor jihadisten de legitimatie dat de Ramadan een maand van geweld tegen ongelovigen is. 

En daar probeert deze reclame dus mee af te rekenen.