Het gaat vandaag veel over roken. ABN Amro trekt zich op aandringen van de hartstichting terug uit de tabaksindustrie en vandaag maakte staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid bekend dat onder andere de sigarettenautomaten gaan verdwijnen. 

In veel landen zijn de machines allang verboden. Dat is onder meer het geval in Engeland, Frankrijk, Griekenland, IJsland, Polen en Slowakije. En in Nederland dus ook, vanaf 2022.

Het betekent dat er niet alleen op minder plekken gerookt kan worden, maar ook op minder plekken gekocht kan worden. Veel mensen vinden het prima. Rokers zullen het onhandig vinden, maar er waren ook reacties te zien van niet-rokers, die het onzinnige betutteling vinden.

Hoe dan ook, de machines gaan dus verdwijnen. En daarmee komt het roken verder onder vuur te liggen. Met name de afgelopen tien jaar is het hard gegaan qua maatregelen.

Het begon allemaal in de jaren negentig met De Tabakswet. Die regelde dat er in veel gebouwen niet meer gerookt mocht worden. Die wet is steeds verder uitgebreid. Sinds 2004 moeten alle werkplekken in Nederland rookvrij zijn, en sinds 2008 ook de horeca.

Dit jaar zijn ook wachtrijen in pretparken rookvrij gemaakt en twee maanden geleden werd zelfs het eerste rookvrije terras in Nederland geopend.

De grote vraag is natuurlijk of mensen daar ook echt minder van gaan roken. Dat is het geval: in 1990 rookte nog meer dan 36 procent van de Nederlandse volwassenen, in 2015 was dat nog slechts 26,1 procent.

Opvallend is wel dat in een rapport dat in opdracht van de tabaksindustrie is opgesteld juist stond dat voor het eerst in vijf jaar Nederlanders wel meer sigaretten zijn gaan roken in 2016. Ester Croes van het Trimbos Instituut plaatst wel grote kanttekeningen bij het rapport, daarover meer in de Nieuwstrend.