Een terrorist heeft 39 feestgangers gedood in een nachtclub op oudjaarsavond in Istanbul. Er wordt nog gezocht naar de dader. Het nieuws over de aanslag verspreidde zich razendsnel op social media. Niet lang na de schietpartij verschenen beelden van de chaos die ontstond. 

De beelden van de schutter worden veel gedeeld.

Op sociale media worden ook moedeloze reacties geplaatst, omdat het, na alle aanslagen van afgelopen jaar, binnen een paar uur weer raak is in het nieuwe jaar. 

Minister president Mark Rutte deelde dat gevoel:

Turkije eerder doelwit

Vorig jaar heeft Turkije een hele reeks aanslagen moeten verwerken. Het begon allemaal op 12 januari met een aanslag op een druk, toeristisch plein in Istanbul.

Volgens Arabist Hans Jaap Melissen is er wel een groot verschil tussen de laatste aanslag en de aanslagen daarvoor. Hij zegt dat het de eerste keer is dat IS een aanslag op een 'algemeen doel' in Turkije claimt.

Ook Arabist Jan Jaap de Ruiter zegt dat de aanslag op de club Reina een heel specifiek karakter heeft. In EenVandaag vertelt hij wat er anders is aan deze aanslag. 

Mogelijke aanwijzingen

Er wordt op Twitter gewezen op een anti-kerst- en anti-oudjaarsentiment wat zou zijn aangewakkerd in Istanbul. Een bekende Turkse imam zou een campagne voeren tegen kerstmis de afgelopen weken. Dit spandoek met de tekst ‘Wij zijn moslims. Nee tegen kerst en oudjaar’ zou in Istanbul hebben gehangen.

Een inwoner van Istanbul ontkent dat deze spandoeken daar hebben gehangen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.