Vandaag is het Wereldvluchtelingendag. Nog nooit telde de wereld zoveel vluchtelingen als nu: er zijn meer dan 65 miljoen mensen op de vlucht vanwege oorlog, conflicten en vervolgingen. Dat is 1 op de 113 wereldbewoners. Dat blijkt uit een rapport van de VN vluchtelingenorganisatie UNCHR. Meer dan de helft van de vluchtelingen komen uit slechts drie landen: Afghanistan, Syrië en Somalië. 

Het rapport leidt tot vele geschrokken reacties op twitter, want 65,3 miljoen vluchtelingen, dat is zo’n beetje de hele bevolking van Frankrijk. De New Tork Times brengt deze indrukwekkende graphic van de vluchtelingenstromen.

Ook is er veel aandacht vandaag voor het feit dat de helft van alle vluchtelingen wereldwijd kind is, onder andere onder de hashtag #NotJustaRefugee.

BN-ers hullen zich in een shirt met de tekst 'welkom' in het Arabisch erop. Onder andere Anna Drijver en Egbert-Jan Weeber roepen op twitter mensen op eenzelfde t-shirt te kopen.

De BN-ers krijgen veel bijval, maar er is ook kritiek. Voormalig NOS-hoofdredacteur Hans Laroes twittert:

Columnist Annabel Nanninga noemt het ‘het deugcircus’ van BN-ers:

Toch werkt het blijkbaar wel, de VN-vluchtelingenorganisatie heeft immers Angelina Jolie als ambassadeur. In die hoedanigheid doet zij verschillende oproepen, en die worden vandaag ook weer veel gedeeld online.

Voor het vinden van oplossingen in Nederland zijn enkele journalisten het multimediale onderzoeksproject de Asielzoekmachine gestart. Ze vroegen burgers hoe zij ons asielbeleid zouden willen verbeteren. Vanavond presenteren ze de ideeën en een tv-documentaire in Den Haag.