Nog een kleine drie maanden en dan begint het WK voetbal in Rusland. Daar zal gevoetbald worden met een nieuwe bal: de Telstar 18. Ontwikkelaar Adidas noemt het 'de meest innovatieve bal ooit'. Sportdata-analist Thijs Rokers is het daar niet mee eens: "Het is een mooi ding, maar qua techniek loopt hij wat achter."

Een van de belangrijkste nieuwigheidjes aan de Telstar 18 is volgens Adidas de NFC-chip die erin zit. Middels een tikje op de bal met je smartphone kan je inloggen op een online omgeving. In die omgeving kan je zien waar om je heen gevoetbald wordt. Volgens Rokers, die de bal uitvoerig testte, valt dat in de praktijk wat tegen. "Je kan zien hoeveel mensen ingelogd zijn met de bal in Amsterdam, of in Den Haag. Maar daar houdt het wel mee op. Je kan niet zien of er in je buurt gevoetbald wordt."

Mooi, maar niet 'meest innovatief'

De data-analist is meer te spreken over de vormgeving van de bal zelf: "De bal heeft weinig naden en is gemaakt van een kunststof die geen water toelaat. Hierdoor wordt de bal niet zwaarder wanneer het geregend heeft."

Al met al noemt Rokers het een ‘mooie bal', maar niet de meest innovatieve bal ooit: "De 'smart ball', ook van Adidas, houdt veel meer interessante statistieken bij. Denk aan het aantal rotaties die de bal maakt en de snelheid waarmee geschoten is. Voor mij als data-analist is dat een stuk interessanter."