Vecht- en schietpartijen, drugshandel en witwassen: het zijn zaken die vaak in één adem genoemd worden met de Nederlandse vechtsportsector. Dat er binnen deze sector niet één overkoepelende nationale bond bestaat, zoals bij het voetbal of in de schaatssport, helpt ook niet echt mee. Een nieuwe 'vechtsportautoriteit' zou hier verandering in moeten brengen.

Op dit moment bestaan er in de vechtsportsector verschillende kleine bondjes, met allemaal eigen reglementen. Daar moet een einde aan komen, vindt demissionair minister Edith Schippers. Zij wil eenduidige regels over de sport zelf, maar ook over de financiering van vechtsportscholen en gala’s, die op dit moment vaak erg schimmig is. Om dat doel te bereiken is de zogeheten vechtsportautoriteit van start gegaan die de sport “schoon” moet maken.

Digitaal wedstrijdboekje

Er is inmiddels een aantal regels voor de sport opgesteld. Zo pleit de autoriteit ervoor dat elke vechtsporter in een digitaal wedstrijdboekje belangrijke wedstrijdinformatie bijhoudt. Bijvoorbeeld hoe vaak iemand knock-out geslagen is en hoe snel iemand weer de ring instapt. Daarbij wordt er gepleit voor een stevige medische keuring voor wedstrijdvechters en moet trappen en stoten op het hoofd bij kinderen verboden worden nu is aangetoond dat hersenen op jonge leeftijd nog volop in ontwikkeling zijn. 

Financiering

De autoriteit wil ook de financiering van de sport streng gaan monitoren. Regelmatig worden vechtsportscholen in verband gebracht met witwaspraktijken. Daarbij is de financiering van grootschalige vechtsportgala's vaak niet transparant. Schimmige organisatoren, vechters die betaald zouden worden met zwart geld en de dure VIP tafels voor een plekje op de eerste rang: binnen deze sporttak is het vaak niet duidelijk hoe de de financiering is geregeld.

Richtlijn

De geweldsincidenten bij gala’s in Amsterdam en zelfs een schietpartij bij een gala in Hoorn dragen ook niet bij aan een beter imago. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft naar aanleiding van de incidenten al gesteld de gala’s te willen verbieden in zijn stad. Maar het zomaar verbieden van gala’s blijkt heel lastig te zijn voor gemeenten. Daarom heeft de vechtsportautoriteit samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een richtlijn opgesteld. Iedereen die een gala wil organiseren moet daarvoor een vergunning vragen (bij meer dan 500 man publiek). De richtlijn geeft voorwaarden waaraan de organisator moet voldoen. Zo moet de organisator door de gemeente “BIBOB“ worden getoetst: heeft de organisator een strafblad? Zijn er vermeende banden met de criminaliteit? Andere voorwaarden zijn o.a. dat de bewaking goed moet zijn georganiseerd en er moet duidelijkheid zijn over de omzet van het gala: waar komt dat geld vandaan? Is er sprake van een aantoonbaar witte recette? Als de organisator van een gala niet aan de richtlijn voldoet, kan de gemeente een vergunning weigeren en daarmee is het gala van de baan. Maar nog niet alle gemeenten werken met de richtlijn. 

In EenVandaag voorzitter van de vechtsportautoriteit, Herbert Dekkers, die pleit voor een algemeen gebruik van de richtlijn door alle gemeenten.