We zijn nog lang niet van de Q-koorts af...sterker, er zou dit voorjaar weleens een nieuwe uitbraak kunnen komen. Dat zeggen artsen en deskundigen. Hoewel er in de eerste drie maanden van dit jaar minder nieuwe gevallen zijn geconstateerd, moeten we nog niet te vroeg juichen. Nu we, net als de lammetjes, weer volop naar buiten gaan, dreigen nieuwe besmettingshaarden..

Want volgens Jan Hendrik Richardus van het Erasmus MC te Rotterdam zit de bacterie die Q-koorts kan veroorzaken helemaal in de natuur. "Die verdwijnt niet met het vaccineren van geiten." Richardus is bang dat de ziekteverwekkers overslaan op koeien of andere dieren. "De Q-koorts bacterie droogt in en blijft vervolgens op de grond liggen. Dan kun je de geitenhouderijen op orde hebben, maar op een droge, zonnige dag vliegt de bacterie weer rond en besmet andere dieren en mensen.'' zegt Richardus.

Het Nijmeegse Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis opent vandaag een polikliniek voor mensen met Q-koorts. Het ziekenhuis is het tweede Nederlandse ziekenhuis dat een speciale kliniek voor Q-koorts opent. Tot nu toe zijn er in week 1 t/m 13 van dit jaar 94 gevallen van Q-koorts in Nederland gemeld. Er wordt verwacht dat het cijfer over deze periode nog zal oplopen. In week 1 t/m week 13 van 2009 werden 159 ziektegevallen geregistreerd.