Als fan wil je maar één ding: zo dicht mogelijk bij je idool zijn. In de sport is dat goed mogelijk. Door de nieuwste technologieën waan je je in een voetbalstadion, kun je strijden tegen je idool en is het contact met de sporter nauwer dan ooit vanwege social media.  

De Tour de France is net achter de rug en vrijwel alle renners uit het peloton zijn actief op social media. Als fan beleef je hierdoor het wielerevenement nog intenser dan normaal. Iets waar Remco Tervoort heel blij mee is. Hij volgt als journalist voor de website Sportnext.nl alle laatste ontwikkelingen. "Ik heb erg genoten van Laurens ten Dam. Hij is erg humoristisch en geeft een kijkje achter de schermen." Volgens Tervoort is het niet meer te doen om als topsporter niet aanwezig te zijn op social media. "Als je aan je eigen merk wil werken als sporter, moet je wel online zijn. Hoe meer fans, hoe leuker je overkomt en hoe interessanter je bent voor sponsoren." 

Rondje schaatsen tegen Kramer 

Maar de betrokkenheid tussen fans en sporter kan nog veel verder gaan. Door technieken als Virtual Reality en Augmented Reality kun je er als fan bovenop zitten. "Tijdens de Super Bowl kon je met  American footballs richting het veld gooien en daar kreeg je punten voor. Het ziet er misschien wat gek uit, maar dit is iets wat steeds meer gaat gebeuren", vertelt Remco Tervoort. Een Nederlands bedrijf heeft een virtuele versie van de Braziliaanse voetballer Marcelo opgenomen. Hierdoor kun je als liefhebber voetbaltrucs laten zien aan de sterspeler die als een soort hologram te zien is. Tijdens die trucs reageert Marcelo met gebaren die van tevoren zijn opgenomen. Dit is het begin van talloze mogelijkheden die in de nabije toekomst ervoor zorgen dat fans op een virtuele manier dichterbij de sporter kunnen komen. "Je kunt straks je rondjes schaatsen in Thialf met Sven Kramer naast of voor je", legt Tervoort uit. 

Hologram in studio 

Daarnaast zal het gebruik van hologrammen steeds meer toegepast worden. Tijdens het WK afgelopen zomer was de Belgische speler Eden Hazard te zien als hologram in een studio. "Hij dook op in de studio, terwijl hij gewoon in Rusland zat. Dat zorgt er voor dat een interview veel leuker wordt. Dit gaan we de komende maanden en jaren veel vaker zien." 

Remco Tervoort kijkt nu al uit naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. "Japan wil technologisch de meest geavanceerd Spelen neerzetten. Denk aan zelfrijdende auto’s of aan robots die overal worden ingezet. Ik verwacht dat heel veel van."