Taxichauffeurs in Amsterdam zijn woedend. Ze willen dat de overheid actie onderneemt tegen de illegale taxi-dienst UberPOP. Zo niet, dan dreigen ze de illegale chauffeurs klem te rijden of wegen te blokkeren.

De chauffeurs willen vandaag een brief aan de gemeente Amsterdam overhandigen, ondertekend door honderden chauffeurs. Hierin vragen ze harde controles uit te voeren tegen de chauffeurs van UberPOP. 

Verboden door de rechter

Ondanks een verbod van de rechter zouden er in Amsterdam steeds meer chauffeurs van de illegale taxi-service UberPOP actief zijn. Hierdoor blijven er minder ritten over voor de legale taxi's. De chauffeurs zijn het zat dat hier niets tegen ondernomen wordt. Ze willen de overheid tot actie dwingen, door de chauffeurs van Uber klem te rijden en vervolgens de politie te bellen. 

De aangekondigde acties van de chauffeurs doen denken aan de taxi-oorlog eind jaren '90 in Amsterdam, toen nieuwkomer Taxi Direct op een door Taxi Centrale Amsterdam gedomineerde markt kwam. Dit leidde tot intimidatie, bedreigingen en geweld.

Taxi-oorlog

Dreigt er een nieuwe taxi-oorlog in Amsterdam? We spreken met jurist Christiaan Alberdingk Thijm en een Amsterdamse taxichauffeur.  

Uber reageert schriftelijk op de zaak:

“UberPOP is niet bedoeld om te concurreren met taxi’s, maar met personenauto’s. Er zijn acht miljoen personenauto’s die plaats bieden aan vier personen maar in de praktijk slechts gebruikt worden door één persoon: de bestuurder. Dat laat 24 miljoen zitplaatsen onbenut. 

Met uberPop kunnen die 24 miljoen lege autostoelen benut worden door reizigers die anders hun eigen auto zouden nemen. Dat betekent dat we met minder auto’s hetzelfde aantal reizigers kunnen vervoeren. Tegen een prijs die zo voordelig is dat het in de praktijk veel goedkoper wordt om Uber te gebruiken dan een eigen auto te bezitten. En dat leidt weer tot minder files, minder parkeerproblemen, minder energieverbruik en minder milieuvervuiling. Waardoor ook de oorspronkelijke doelstellingen van de Wet Personenvervoer 2000 gerealiseerd worden, namelijk: meer marktwerking, hogere kwaliteit en lagere prijzen.”

'Rechter verbiedt Uber.' Bekijk hieronder een eerdere uitzending van EenVandaag: