De Icedôme in Almere wordt de nieuwe schaatstempel van Nederland. Dat maakten de KNSB en het NOC*NSF vrijdagochtend bekend. 

Daarmee vissen Heerenveen en Zoetermeer naast de mogelijkheid om het nieuwe trainings- en wedstrijdcomplex voor schaatsers te bouwen.

'Een historische vergissing', reageerde een woordvoerder van de provincie Friesland. Almere reageerde verheugd op de beslissing. 'De gemeente vindt het positief voor Icedôme Almere dat de initiatiefnemers de voorlopige gunning nu formeel toegewezen hebben gekregen. De gemeente blijft meedenken als toekomstig gastheer voor de topsportlocatie van dit particuliere marktinitiatief.'

In Almere zal worden getraind en zal jaarlijks een wedstrijd worden gereden. Wel houden de bonden de mogelijkheid open om in Thialf en het TranSportium andere wedstrijden te organiseren.

De renovatie van het Friese stadion Thialf gaat ondertussen gewoon door. Ruim 50 miljoen euro trekt de provincie Friesland uit voor een hernieuwd schaatspaleis. Is het vertrouwen dat Thialf de schaatstempel blijft terecht? Of verdwijnt het gemeenschapsgeld in een bodemloze put?

Vanavond in EenVandaag onder anderen Commissaris van de Koning John Jorritsma, KNSB bestuurder gewest Friesland Johannes de Vries, GroenLinks Statenlid Retze van der Honing en Hedser Kok, Facebookpagina 'Thialf moet blijven'. 

Icedome Almere

Het gevecht om de nieuwe ijstempel van Nederland

Almere: te ongeduldig in topsportambitie?