De plannen voor een nieuwe Kuip in Rotterdam hangen weer aan een zijden draad. Coalitiegenoot D66 stemt komende donderdag in de gemeenteraad, als daar wordt vergaderd over een nieuw Feyenoord-stadion en een beslissing wordt genomen, tegen.

Dat meldt RTV Rijnmond. Volgens D66 loopt zorgt de nieuwbouw voor een te groot risico en levert de financiële steun aan het stadion de stad te weinig op. De oppositie in de Rotterdamse gemeenteraad moet nu het plan steunen, maar die kans lijkt klein.

Sinds 2006 zijn de gemeente Rotterdam en Feyenoord bezig met plannen voor een nieuwe thuisbasis voor Feyenoord. Het huidige stadion, De Kuip, biedt onvoldoende ruimte om Feyenoord verder te laten groeien.

Ook oud-Feyenoordvoorzitter Jorien van den Herik mengt zich vandaag in de discussie. In een open brief dat het Algemeen Dagblad publiceert, pleit hij voor een update van de huidige Kuip. 'Daarmee plezier je alleen de mensen die er geld aan verdienen, terwijl de supporters niet van een nieuw stadion profiteren.'

Vandaag reageert het bestuur van Feyenoord met een open brief aan alle Rotterdammers. Hierin geven ze tien redenen waarom een nieuw stadion de beste keuze is. Het bestuur schrijft dat het  nieuwe stadion goed zou zijn voor Rotterdam, "Een voetbaltempel zonder weerga, maar ook een prachtige visitekaart die geschaard kan worden in het rijtje van Euromast, Erasmusbrug, skyline, kubuswoningen, Kuip en Kunsthal."

Het EenVandaag Opiniepanel deed in april onderzoek onder inwoners van de gemeente Rijnmond, en daaruit bleek dat zij liever een renovatie zien van het huidige stadion. Een groot deel van de Feyenoord-aanhang ziet ook liever de huidige Kuip behouden.

Vanavond in EenVandaag: waarom keren partijen zich tegen de nieuwe Kuip? 

Download

De nieuwe Kuip: gevecht tussen urgentie en sentiment

De Kuip 75 jaar