Sterk is het nieuwe sexy. Dat is het motto bij de nieuwe fitness-rage voor jonge vrouwen. Waar mutsen en rookworst normaal de boventoon voeren, werd de Amsterdamse Jaap Eden ijsbaan vorig weekend bevolkt door ruim 2000 schaarsgeklede sportende meiden. 

Ze volgden daar de bootcamp van Kayla Itsines. Itsines is de Jane Fonda van 2015. Het 23-jarige Australische Instagram-fenomeen heeft inmiddels bijna 3 miljoen volgers. Haar populariteit is zo groot dat besloten werd een wereldtoernee te maken waarbij Amsterdam afgelopen weekend werd aangedaan. Ondertussen vindt haar Bikini Body Plan, een trainingsschema dat moet leiden tot het ultieme bikinifiguur, wereldwijd gretig aftrek en werken miljoenen, veelal jonge, meiden zich dagelijks in het zweet op het schema van Itsines. 

Het staat symbool voor een trend die zich de laatste jaren heeft ontwikkeld. Afvallen doe je niet langer door te dieëten en het taboe op spieren is verdwenen. Het nieuwe mantra dat wordt gevolgd door de zogenaamde 'fitgirls' luidt:

Strong is the new sexy.

Waar komt deze trend vandaan?

Daar waar beroemdheden met hun goddelijke lijven vroeger een onhaalbaar ideaalbeeld voorstonden, hebben zij via social media de afgelopen jaren steeds meer prijs gegeven van hoe ze aan dat lichaam komen. Weinig eten bleek niet de sleutel tot succes. Het perfecte lichaam bereiken ze door hard en gedisciplineerd te trainen. 

Nu staan de social media er dus vol mee. Sterren als Kayla Itsines pronken online met het resultaat dat ze zelf hebben geboekt, om volgers aan zich te binden. De programma’s die gevolgd worden door deze sterren zijn beschikbaar voor hun volgers. Met als gevolg een grote schare jongeren dat de trend volgt en ook in training gaat om het ideale lijf te kweken, ondertussen elkaar inspirerend met foto’s van hun progressie. 

Wat is hier mis mee? Liever dat jongeren slank willen worden door te sporten dan door zich uit te hongeren. Toch kent ook deze hype zijn rafelrandjes.

Tom Barten is in Nederland een voorloper op dit gebied. In 2006 veranderde hij zijn lijf, dat hij verwaarloosd had, en daarmee zijn leven. Hij transformeerde door een strak fitness regime en een heel nieuwe levensstijl. Al snel startte hij met Personal Body Plan, een platform waarmee hij mensen begeleid in hun zoektocht naar het perfecte lijf.

Barten vindt het een prima trend maar plaatst zijn kanttekeningen. In EenVandaag vertelt hij dat veel jongeren zonder begeleiding vrij zware online sportprogramma's volgen. Ook waarschuwt hij voor een verkeerd verwachtingspatroon. Veel van de online-programma's, zoals dat van Itsines, beloven veel resultaat in een hele korte periode. Barten gelooft daar niet in. Slank en fit worden doe je niet in 30 dagen, zoals veel van de zogenaamde '30 days challenge's' beweren. Wil je resultaat, dan zul je je hele levensstijl moeten veranderen en minimaal een half jaar uittrekken om je lijf op te trainen.

We volgen de 19 jarige Kayla Itsines-fan Marcella Niehoff. Zij is aan de hand van de schema's van Itsines bezig met haar eigen transformatie tot bikinibabe. 

Ook spreken we Fayah Lourens, de actrice en dj die onlangs haar eigen trainingsplatform MyKillerBodyMotivation lanceerde. Geïnspireerd door mensen als Itsines inspireert Lourens op haar beurt een groeiende groep volgers. Ze vertelt hierover in EenVandaag.