Veel aandacht vandaag op sociale media voor een van de allergrootste rap-hits ooit. De dames van Salt N Pepa waren de eerste vrouwen ooit die platina scoorden met een hip hop plaat. Wie kent het nummer niet?

Het was niet bedoeld als monsterhit, sterker nog, het was een haastig in elkaar geklust b-kantje. Maar een bekende New Yorkse DJ vond de A-kant, het nummer 'TRAMP', maar niks en draaide 'PUSH-IT'. De rest is geschiedenis. 

De hit is nu dertig jaar oud en de dames gaan weer op tournee. Reden voor een groot artikel in the Guardian. En dat wordt enorm gedeeld. Erg leuk om te lezen vanwege de vele wetenswaardigheden.

Zo zijn de stemmen van de hitsingle zijn opgenomen in de badkamer van producer Fresh Gordon. En al dertig jaar denkt iedereen dat het nummer over seks gaat, dat is eerlijk niet het geval, zweren de Hip-Hop grootheden. Push-it gaat over dansen. Echt. Ze zingen dus niet: 'PUSSY REAL GOOD', maar 'Push it real good', op de dansvloer. Bij sommige optredens stond zelfs een agent in de coulissen om te controleren of ze wel echt ‘push it real good’ zongen in plaats van ‘pussy real good’. 

Het was niet makkelijk voor twee vrouwen om iets te bereiken in het mannenbolwerk dat de hiphop destijds was. Ze waren echt pioniers. Grootste wapenfeit volgens Cheryl James en Sandra Denton: Beyonce en haar familie verkleedden zich als Salt N Peppa voor Halloween. 

29 september staan ze in Wembley in Londen.