Een warm onthaal voor Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vandaag. Wekenlang liep hij onopgemerkt door de gangen, nu wordt hij een heuse gesprekspartner. Journalisten vragen hem de hemd van het lijf, maar hij sluit zich bescheiden aan bij Alexander Pechtold. Ook met de ChristenUnie is er slechts een krappe meerderheid. 

Verder is het stil in de gangen. De fractievoorzitters praten hun fracties bij over hoe het zo heeft kunnen lopen. De sfeer was immers goed. En dus de teleurstelling groot. Kamervoorzitter Khadija Arib ontvangt vandaag weer alle fractievoorzitters en wordt de volgende fase van de formatie ingeluid.

Het stuklopen van de formatie kwam onverwacht. Schippers meldde afgelopen donderdag nog dat ze hoopte dat er voor de zomer een nieuw kabinet is. Maar precies twee maanden na de verkiezingen konden de partijen het niet eens worden over het onderwerp migratie. 

Nu is het aan de Kamer om te beslissen hoe het verder moet. Er is geen staatshoofd meer die een informateur of formateur benoemt, dus moeten de Kamerleden zelf een nieuwe informatieopdracht formuleren.

Wat willen de kiezers?

De dag na de verkiezingen op 15 maart peilde EenVandaag onder de leden van het Opiniepanel wat de meest acceptabele coalitie is. Bijna de helft zei toen dat VVD, CDA, D66 en GroenLinks een goede combinatie is.

De coalitie met ChristenUnie in plaats van GroenLinks komt echter beter uit de verf: 60 procent van de deelnemers vindt dat een acceptabele coalitie. Ook de PvdA met de eerste drie partijen is voor de helft van de panelleden een aanvaardbare optie.

Welke coalities hebben nog meer een meerderheid? Bekijk het zelf op destemming.nl of download de app De Stemming.