Tijdens de eindexamens hebben scholieren steeds meer mogelijkheden voor hun hulpvragen. Via speciale apps en groepschats kunnen de leerlingen tot en met het examen terecht met hun vragen en twijfels. Soms wel 24 uur per dag.

Het examen Engels van Amber ‘ging hopelijk wel goed’, zegt ze aan het eind van het examen. De eindexamenkandidaat heeft het er net op zitten en moet nu verder leren voor de rest van de examens. Ze zit bij haar leraar maatschappijleer, Volkan Tasdan, thuis om te praten over het bijzondere initiatief dat hij is gestart: een eindexamen-Whatsapp. Als scholieren zoals Amber vragen hebben, mogen ze Volkan vragen stellen via die app. Hij geeft dan antwoord met een filmpje, audiofragment of met tekst. 

Negatieve sfeer rondom examens

Het idee kwam bij Tasdan toen hij merkte hoe negatief de sfeer rondom de examens was. Veel leerlingen kwamen naar hem toe om te vertellen dat ze gestrest waren. Hij ging op zoek naar een manier om het leuk te maken voor zijn leerlingen. Het resultaat: online video’s waarin hij belangrijke begrippen uitlegt en scholieren motiveert.

Die video’s werden al snel door het hele land verspreid en Tasdan merkte dat veel van die scholieren vragen hadden over de examenstof. Daarom startte hij een landelijke groeps-Whatsapp. Daar zitten dit jaar 360 leerlingen in, die hem de hele dag vragen mogen stellen. En niet alleen over inhoudelijke zaken. “Het gaat me ook om positieve energie. Leerlingen moeten niet alleen maar geconcentreerd zijn en hard werken, maar zeker ook ontspannen. Je bent beter dan je zelf denkt, dat wil ik ze ook meegeven.”

Vragen tegen betaling

Voor scholieren die geen docenten hebben met zoveel energie als Tasdan, is er een betaald alternatief: Mr. Chadd. Op deze app kunnen de scholieren twaalf uur per dag vragen stellen over hun schoolwerk. Ze betalen een maandelijks tarief om er gebruik van te maken. 

Oprichter Jan Kuipers startte de app naar aanleiding van zijn eigen frustraties op de middelbare school: “Als je op dinsdag een vraag hebt over wiskunde, waarom zou je dan tot donderdag moeten wachten op een antwoord?”  Via de app kunnen scholieren hun vragen meteen stellen en krijgen ze binnen een paar minuten antwoord van één van de coaches die ervoor werken. Het werkt: zo’n 90.000 leerlingen maken nu gebruik van de app.

Niet tot drie uur ’s nachts leren voor je examen

Is zo’n app, of de chat van Tasdan de heilige graal voor scholieren om hun examens massaal te halen? Amber Walraven, onderzoeker ICT en onderwijs aan de Radboud universiteit Nijmegen nuanceert het. Dat er zo’n chat is, noemt de onderzoekster fijn voor de leerlingen, maar: “Als je de stof nu nog niet beheerst, ben je een beetje laat.” Ze gaat verder: “Het bestaan van zo’n app is best oké, maar vaak ontstaat het idee dat leerlingen het niet zonder kunnen. Dat vind ik een verkeerde boodschap. Onderwijs is er ook om leerlingen te laten vertrouwen op hun eigen kennis en zoekvermogen. Je leert niet zoveel van één vraag stellen en het antwoord krijgen.”  Kuiper denkt dat de app leerlingen helpt op met meer motivatie te leren, doordat ze meteen antwoord krijgen als ze een vraag hebben. Bovendien iet hij het als aanvulling bij het reguliere aanbod. "We kunnen beter samen nadenken over manieren om die te integreren, in plaats van dat we angstig doen over vernieuwing.”

Uiteindelijk blijft de gouden tip: begin op tijd en leer liever in korte blokjes, in plaats van urenlange studiesessies met vragen aan apps en chats. Walraven is dan ook bang dat de ontwikkelingen het verkeerde signaal afgeven: “Door 24 uur per dag beschikbaar te zijn, zeg je ook: je kunt tot drie uur ’s nachts zitten blokken. Terwijl je juist moet uitrusten.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.