De politie en het Openbaar Ministerie stellen een nieuw onderzoek in naar de oorzaak van de vuurwerkramp in Enschede. Een vers rechercheteam gaat getuigen horen die hebben vernomen dat er voorafgaand aan het 'eerste vlammetje' medewerkers van S.E. Fireworks op het terrein zijn geweest. Deze getuigen hebben zich afgelopen weken gemeld bij RTV Oost. Dat maakte het OM maandag bekend.

Het OM en de politie horen onder anderen de schoonzus van oud-directeur Willy Pater. Die verklaarde onlangs dat Pater, zijn vrouw en twee medewerkers enkele uren voorafgaand aan de explosies, op 13 mei 2000, op het terrein zijn geweest. Ook een verpleegster die Pater en zijn vrouw na de ramp heeft behandeld, verklaarde op RTV Oost dat de echtgenote van de oud-directeur tegen haar vertelde dat ze op het terrein van Fireworks waren geweest. Een inwoner van Enschede meldde dat hij anderhalf uur voordat de vuurwerkfabriek explodeerde, al vuurwerk in de lucht heeft horen gaan.

Het onderzoek neemt vier weken in beslag. Het team staat onder leiding van de politie Noord- en Oost-Gelderland. Twaalf rechercheurs van de politie Twente en daarbuiten worden met het onderzoek belast.

Nieuw onderzoek vuurwerkramp Enschede