We hadden al de muis-arm en de SMS-duim, maar nu is er ook de Tablet-nek. Chiropractors, oefentherapeuten en fysiotherapeuten zien een groeiend aantal jongeren op hun spreekuren met een tabletnek, schrijft het AD vandaag. Uit de meeste recente cijfers blijkt zelfs dat 40 procent van de 8- tot 18-jarigen met nek- en rugklachten kampt. Ook hoofdpijnklachten ontstaan erdoor. 

De grootste boosdoeners zijn de tablet en smartphone. “Het aantal uren dat we met ons hoofd naar beneden zitten, is schrikbarend toegenomen,'' zegt orthopedisch chirurg Piet van Loon.

Eigenlijk horen we de tablet of smartphone naar ons gezicht te brengen, zodat het hoofd rechtop blijft. Maar we laten vaak ons hoofd voorover zakken. En dat heeft een enorme impact op de nekspieren, zegt chiropractor Maurice Blom. “Gemiddeld weegt een hoofd 5 kilo. Maar als we de kin op de borst hebben, weegt het wel 27 kilo. Dat is veel te zwaar voor de spieren in onze nek.'' Sommige jongeren hebben alleen last van hun nek, bij anderen straalt de pijn naar hun hoofd, armen of rug.

Ouders en scholen worden nu opgeroepen beter op de houding van de kinderen te letten.