Er is een ware run op de niet-reanimeerpenning.  Afgelopen weken hebben ongeveer vijfduizend mensen de penning besteld bij de NVVE, de Nederlandse Vereniging voor  een Vrijwillig Levenseinde.  

De euthanasievereniging heeft extra personeel moeten aannemen om aan de vraag te voldoen. Financieel gezien leggen ze daardoor fors toe op de penning. Inmiddels is dat 200.000 euro.

Door het grote succes wil de NVVE nu dat een grotere organisatie het overneemt. Ze zijn inmiddels al een jaar in gesprek met het ministerie van VWS. Dat geeft ook het donorcodicil uit.   

De nr-penning is bedacht door de NVVE en wordt sinds 2007 uitgegeven.  Hij is aan te vragen via hun website. Inmiddels hebben zo’n 25.000 mensen er één in huis.

De niet-reanimeerpenning is een officieel  behandelverbod om te worden gereanimeerd bij een hartstilstand.

Intensive care-arts Frank Bosch vindt dat er minstens een arts bij de afgifte betrokken moet zijn om de aanvrager voor te lichten over de voor- en nadelen. Het idee dat je na reanimatie als een kasplantje verder moet leven is achterhaald, stelt hij.

Dat ziet Petra de Jong van de Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde niet zitten. Betuttelend, vindt ze. Alsof iemand niet helemaal zelf over zijn dood kan nadenken.

In de uitzending spreekt EenVandaag naast intensive care-arts Frank Bosch en Petra de Jong van de NVVE ook met Josine Houbiers die de penning regelmatig draagt en Ad Fama die hem onlangs heeft besteld.