Deze week werd Bill de Blasio met een overweldigende meerderheid verkozen tot de nieuwe burgemeester van New York. Daarmee komt een einde aan het tijdperk van Michael Bloomberg, die sinds 2002 aan de macht is. 

New York beleefde onder zijn burgemeesterschap spannende tijden. Het hart van de economische crisis lag in de New Yorkse bankenwereld, de stad kreeg te maken met de aanslagen van 9/11 en de orkaan Sandy. De burgemeester sleepte New York er doorheen.

Bloomberg kan ook mooie cijfers laten zien. Zo daalde de criminaliteit in de stad sterk: er zijn minder moorden, inbraken en verkrachtingen. Ook is New York steeds rijker geworden.

Maar daar zit dan ook gelijk een andere kant aan het verhaal. De huren op Manhattan zijn sterk gestegen. En voor mensen met gewone inkomens is het leven in de stad erg duur. 1.8 miljoen mensen leven zelfs onder de armoedegrens, er zijn 50.000 daklozen.

In EenVandaag een portret van Michael Bloomberg. We spreken met Ben Chasin, een binnenhuisarchitect, die profiteert van de groei van het aantal rijken in New York. Inwoner van New York Maayidah Noubold kan met moeite rondkomen. Zij vindt niet dat Bloomberg een burgemeester voor alle New Yorkers was. Ook spreken we met Joel Berg, oud-adviseur van van oud-president Bill Clinton over de kloof tussen arm en rijk.