De Italiaanse journalist Luca Bottura had naar eigen zeggen zin in een experimentje met fake-news. Pulp Fiction-filmster Samuell L. Jackson en superbasketballer Magic Johnson zijn samen op vakantie in Italië en zitten na een uitgebreide shopsessie gezellig op een bankje uit te puffen. Omringd door tassen van superdure merken lachen de heren vrolijk naar de camera. Journalist Bottura zette de bewuste foto online met daarbij onder andere de opmerking: ‘twee migranten die ons belastinggeld verspillen’. 

Grapje natuurlijk, of beter: een sociaal experiment, volgens Luca Bottura zelf. Een groot deel van de mensen op sociale media had het niet of nauwelijks in de gaten. De foto werd, voorzien van veel onaardig commentaar, ruimschoots gedeeld.

Op de alt-right website Bfreitbart werd een paar dagen geleden een foto van voormalig spits van Arsenal Lukas Podolski geplaatst. Zittend op een jetski, werd hij weggezet als een mensensmokkelaar. Met de foto van Jackson & Johnson is dit dus al de tweede hatelijke hype in een paar dagen met veel anti-migrant-sentimenten naar aanleiding van een irrelevante foto van een beroemdheid.