Wessel, het zoontje van Nelleke, overleed begin dit jaar toen hij nog maar veertien maanden oud was. Kort daarvoor werd hij gevaccineerd. Toch blijft Nelleke voorstander van vaccineren.

Het is niet bewezen dat de vaccinatie van Wessel ook zijn doodsoorzaak is. Toch gebruiken mensen in de omgeving van Nelleke zijn verhaal in de discussie rondom vaccinatie, als voorbeeld van de vermeende gevaren van inenten.

Gezond jongetje

"Er gaat geen seconde voorbij dat ik niet aan hem denk. Hij zit altijd in mijn gedachten", vertelt Nelleke over Wessel. "Hij had een groot hart voor dieren, was fan van autootjes en hield heel erg van knuffelen." Wessel wordt een paar weken te vroeg geboren, maar is een gezond jongetje.

Net als de meeste baby's heeft hij wel wat last van kwaaltjes, waarvoor Nelleke naar de huisarts gaat. "We zijn daar elke keer gerustgesteld. De huisarts zei: bereid je erop voor dat je elke winter met een kwakkelend kind zal zitten, maar niet met iets ernstigs."

Heel erg overstuur

Als Wessel veertien maanden is, krijgt hij een een vaccinatie tegen de bof, mazelen en rodehond (BMR). "Ze zeiden erbij dat het wel een week kon duren voordat hij er ziek van zou worden. De eerste dagen was niet te merken dat hij gevaccineerd was, maar na bijna een week was hij 's nachts ineens heel erg overstuur."

Hij moest erg huilen en had pijn. De volgende dag is Wessel gelukkig weer vrolijk en Nelleke en haar man denken dat dit de reactie op de vaccinatie moet zijn geweest. Hij slaapt die avond erna bij zijn opa en oma, maar die nacht gaat het mis. Wessel overlijdt in zijn slaap.

Vaccinatie speelde rol

Waar Wessel aan is overleden, is nooit duidelijk geworden. Artsen doen onderzoek en vinden het rhinovirus in zijn longetjes. "Daardoor zijn zijn longblaasjes beschadigd en krijg je minder zuurstof binnen. Maar dat is niet iets waar je aan overlijdt", aldus Nelleke.

Nelleke denkt niet dat hij door zijn vaccinatie is overleden. "Maar ik denk wel dat het een rol heeft gespeeld. Zijn weerstand was al wat minder en dat is er door de vaccinatie niet beter op geworden. Daardoor heeft het virus een kans gekregen om zoveel schade aan te richten. Maar zeker weten doen we dat niet."

Lees ook

Voorstander

Ondanks dat niet duidelijk is wat precies de oorzaak is van het overlijden van Wessel, merkt Nelleke dat zijn verhaal voor anderen een motivatie is om niet meer te vaccineren. "Mensen die zijn verhaal niet volledig kennen, grijpen wel zijn verhaal aan om niet meer te vaccineren. Dat vind ik heel erg."

Nelleke blijft nog steeds groot voorstander van vaccinaties. "Mijn kindje is al overleden. Ik zou het heel erg vinden als andere kindjes ook overlijden, terwijl dat voorkomen kan worden als ze gevaccineerd worden."

Nelleke verloor haar zoontje Wessel, een week nadat hij was gevaccineerd