Als de allereerste uitslag een voorbode is op wat vandaag komen gaat, dan wordt het ongemeen spannend: in het gehucht Dixville Notch (het dorpje in de staat New Hampshire dat traditioneel de eerste uitslag van de verkiezingen heeft) haalden beide presidentskandidaten evenveel stemmen: ieder 5.

'Yes we can' was de veelbelovende slogan waarmee Barack Obama in 2008 gekozen werd als president. Maar nu, vier jaar later, blijkt Obama toch niet de Verlosser te zijn waar mensen op gehoopt hadden. En dat zou wel eens het einde van zijn presidentschap kunnen betekenen. Vraag is dan ook: wat heeft Obama de laatste jaren eigenlijk voor elkaar gekregen?

Sydney Barthwell zat op school met zowel Mitt Romney als Barack Obama. Wie kan dat nou zeggen? Barthwell was de eerste zwarte leerling van de prestigieuze Cranbrook school, waar Mitt Romney zijn bevoorrechte jeugd doorbracht. Bartwell, zoon van een goed boerende apotheker in Detroit was zelf een slimme jongen die op latere leeftijd naar Harvard ging. En wie studeerde daar net ook... Obama.

Vanuit de Verenigde Staten geeft correspondent Michiel Vos commentaar op de laatste ontwikkelingen op de verkiezingsdag. Ten slotte ook de analyse van de Amerikaanse geschiedkundige James Kennedy.

Voor het complete Amerika-dossier dat EenVandaag opbouwde, kijk hier.

Barack Obama hield gisteren een emotionele slottoespraak. Kijk die hier terug: