De Italiaanse premier Matteo Renzi treedt af, nadat de meerderheid van de bevolking in een referendum ‘nee’ zei tegen een ingrijpende grondwetswijziging die de regering voorstelde.

Ongeveer zestig procent stemde tegen de hervormingen die Renzi voorstelde. De sociaaldemocraat verbond vooraf zijn politieke lot aan de uitkomst van de stembusgang.

Vandaag biedt Renzi zijn ontslag aan aan president Sergio Mattarella. Tijdens zijn speech even na middernacht erkende Renzi zijn nederlaag, die volgens hem ‘buitengewoon duidelijk' was. In een tweet bedankte hij iedereen vlak voor hij op televisie verscheen.

Europa vreest inmiddels de gevolgen van de ontwikkelingen in Italië. Het nee van de Italianen wordt gezien als een motie van wantrouwen tegen de EU.

De euro is maandag naar het laagste niveau ten opzichte van de dollar gezakt sinds maart 2015, nadat de Italiaanse premier Matteo Renzi aftrad omdat Italiaanse kiezers tegen de ingrijpende staatshervorming in Italië hebben gestemd.

Wat zijn de reacties vandaag in Italië en kunnen we snel nieuwe verkiezingen verwachten? In EenVandaag een gesprek met Italië correspondent Pauline Valkenet. Economisch commentator Martin Visser reageert in de studio op de consequenties van dit referendum voor de Europese markt.