Even was hij wereldnieuws. De Nederlandse rolstoelbasketballer Jelle van der Steen lapte namelijk tijdens de Invictus Games alle protocollen aan zijn laars. De oud-marinier kuste tijdens een medailleceremonie prinses Meghan Markle op de wang.

Inmiddels is Van der Steen weer terug in Nederland. Hij wordt overspoeld met aandacht. "Het is niet normaal meer wat deze kus heeft veroorzaakt. Mijn telefoon staat al uren roodgloeiend. ik heb niet stilgestaan bij protocollen. Ik dacht: ik doe het gewoon!" Van der Steen heeft er absoluut geen spijt van. "Nu ik zie hoeveel er wordt bericht over de Invictus Games zou ik het zo weer doe."

Van Kampen naar Amsterdam

In 1988 gebeurde er iets soortgelijks in Nederland op Koninginnedag. Koningin Beatrix vierde dat in Kampen, maar vloog na de festiviteiten in Kampen onverwacht per helikopter door naar Amsterdam. Ze maakte daar een tocht door de grachten met burgemeester Ed Van Tijn. "Amsterdam was in die tijd een soort no-go area voor het Nederlandse koningshuis. Ze besloten ook vooral daarom na de festiviteiten in Kampen onaangekondigd door te reizen", vertelt Justine Marcella, hoofdredacteur van het tijdschrift 'Vorsten'.

Na een rondvaart werd door de Oranjes besloten ook nog even door de stad te wandelen. In de straten van De Jordaan gebeurde het. Daar vroeg een Amsterdammer om een kus van de Koningin en die kreeg hij.

Beatrix werd menselijker

"Dat heeft de koningin echt goed gedaan. Beatrix stond toen nog een beetje bekend als  strak en stug. Ze kreeg er toentertijd een wat menselijker imago door", aldus Marcella. "In principe kus je royals niet. Je mag eigenlijk niet eens een initiatief nemen tot het geven van een hand. Er zijn echter uitzonderingen. In dit geval moet het wel kunnen. Hij heeft het echt gevraagd van te voren."

In de jaren na de zoen is er nog gesuggereerd dat het een vooropgezet plan was van het Koninklijk Huis om met een passant te kussen. Volgens Marcella is dat onzin: "Het bezoek aan Amsterdam is geregisseerd. Daar bestaat geen twijfel over, maar die kus is echt. Daar ga ik wel van uit. Er zijn enorme complotdenkers, maar die moeten we niet al te serieus nemen. Dit was echt spontaniteit. Daar ben ik van overtuigd."