Het is een probleem waar Nederland vaker mee geconfronteerd zal worden: Syriëgangers die terug willen naar Nederland nadat het zelfbenoemde kalifaat van IS ineen is gestort. Een aantal van hen staat deze week voor de rechter, terwijl deze uitreizigers niet eens in Nederland zijn. André Seebregts, advocaat van Syriëganger Victor Droste, wil dat Nederlandse overheid zich actief gaat inzetten om deze jihadisten naar Nederland te halen en hier te berechten.

Victor Droste is een van hen. De voormalige postbode uit het Overijsselse Heeten bekeerde zich enkele jaren geleden tot de Islam. In maart 2013 stapt hij op de trein om vervolgens maanden later op te duiken in Syrië.  Het is onduidelijk bij welke organisatie Droste zich heeft aangesloten; zelf ontkent hij ten stelligste dat hij bij IS heeft gediend.r juli via Skype. 

Hij noemt zichzelf inmiddels Zakariya Droste en spreekt uitgebreid over zijn intenties en toekomst. Hij geeft aan terug te willen naar Nederland. “Mensen hebben ook recht op onze kant van het verhaal, zonder een video waarin mensen worden onthoofd of mensen worden geëxecuteerd. Want dat is niet mijn methodologie, niet mijn manier. Ik ben hier (Syrië red.) gekomen om mensen te bevrijden.”

Nederlandse overheid

Maar moet Nederland uitreizigers zoals Droste op zijn woord geloven? Advocaat André Seebregts is van mening dat Syriëstrijders die naar Nederland willen, gefaciliteerd moeten worden door de Nederlandse overheid. “Vroeg of laat zullen ze (Syriëgangers red.) toch terugkomen. Ik pleit er voor dat ze gecontroleerd terugkomen. Stel: ze hebben kwade bedoelingen, dan kunnen ze worden vastgezet op een terroristenafdeling en straf krijgen. Na afloop een enkelband krijgen, contact met de reclassering. Er is veel meer controle op die manier en daar zijn als land veel beter mee af.”

Seebregts doelt op de uitspraak die premier Rutte in 2015 deed, waarin de premier liet weten dat het wat hem betreft beter is dat jihadisten op het strijdveld sneuvelen, dan dat ze terugkeren naar Nederland. Die uitspraak is buitengewoon verontrustend vindt Seebregts. “Ik schrik daar heel erg van. Ik herken Nederland ook niet in een dergelijke uitspraak. Het zijn mensen, het zijn Nederlanders. Sommigen hebben zich misdragen, sommigen niet. Laat een rechter hierover bepalen, zo werkt dat in een rechtsstaat.”

Gewapende strijd

Droste wilde tegen EenVandaag niet zeggen waar hij precies zit en wat zijn exacte aandeel in de strijd is geweest. Wel zegt Droste dat hij de beschikking heeft gehad over een wapen en zijn diensten heeft gedraaid aan het front. “Je bent in een oorlogsgebied. Hoe kan je nu niet in aanraking komen met een vuurwapen? Het is de wacht houden aan het front tegen het regeringsleger van Bashar Al-Assad.” (president Syrië red.)

Vandaag wordt de zaak tegen Droste inhoudelijk behandeld. Hij is zelf afwezig en zal bij een eventueel vonnis bij verstek worden veroordeeld. Enkele weken geleden was er sprake dat Droste gezien zou zijn bij de As-Soennah moskee in Den Haag. Een woedende Droste reageerde met dit filmpje vanaf een onbekende locatie, waarin hij zegt nog in Syrië te zitten. 

update
clock 03-07-2018 12:15

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zes jaar celstraf geëist tegen Victor Droste voor deelname aan een terroristische organisatie. De rechtbank deed ook een bevel tot gevangenneming van de Nederlandse Syriëganger, die zelf niet in de rechtbank aanwezig was.