De Nederlandse krijgsmacht gaat waarschijnlijk op missie naar Mali. Begin november hakt het kabinet de knoop door. Gedacht wordt aan het sturen van zo’n 400 militairen in het kader van de VN-vredesmissie. 

In het noorden van Mali is het al lange tijd onrustig. In januari viel het Franse leger Mali binnen. De internationale gemeenschap wil het opkomend moslimextremisme in de Sahel een halt toeroepen en voorkomen dat enorme aantallen vluchtelingen naar Europa zullen komen. Als Nederland meedoet, levert het commando's, inlichtingenofficieren en Apache-gevechtshelikopters.

Hoe is de situatie nu in Mali? En waarom zou Nederland zich moeten commiteren aan een potentieel gevaarlijke missie in dat gebied? In EenVandaag onder meer defensiespecialist en directeur van Instituut Clingendael Ko Colijn. Daarnaast ontwikkelingswerker Marie Antoinette de Veth van stichting VAM (Vrouw & Arbeidsmarkt). Zij kwam geregeld in Mali.

EenVandaag maakte naar aanleiding van die eerdere plannen een reportage over de situatie in het Afrikaanse land en de staat van het leger. Bekijk deze hieronder terug.