Militairen kunnen tijdens missies niet zonder tanks. Onder andere in Afghanistan ontbraken tanks vanwege een politieke keuze. Dit tot grote verontrusting van Generaal-Majoor der Cavalerie b.d. Harm de Jonge. De Jonge in EénVandaag:

“Er zijn situaties geweest waarvan ik kan zeggen dat er daar (Afghanistan red.) met meer geluk dan wijsheid infanterie zonder verliezen is teruggekomen.” De Jonge was als commandant betrokken bij missies in onder meer Bosnië, Irak en Afghanistan. Het Ministerie van Defensie presenteert morgen haar bezuinigingsplannen, waarin naar verluidt alle tanks verdwijnen. De Generaal-Majoor b.d. is fel tegen het idee om de Leopard-tanks uit het wapenarsenaal te halen.

Politieke keuze

“Je moet niet afwachten tot het geluk wordt aangereikt, je moet het geluk afdwingen. En dat doe je met behulp van tanks”, aldus De Jonge. Dat Nederland geen tanks meer stuurt naar het buitenland heeft niets te maken met overbodigheid, vindt de Generaal-Majoor b.d. Volgens hem is het vooral een politieke keuze om geen Leopard-tanks te sturen ter versteviging van de eenheden. Buitenlandse partners, waaronder Canada en Denemarken, sturen wel Leopard-tanks naar Afghanistan ter ondersteuning van hun missie.

Forse bezuinigingen

Het Ministerie van Defensie moet één miljard euro bezuinigen en openbaart morgen de bezuinigingsplannen. Daarbij worden harde ingrepen bekend gemaakt waaronder vermoedelijk de sluiting van een of meerdere kazernes, het afstoten van alle Cougar-helikopters en het wegbezuinigen van de Leopard-tanks en enkele mijnenvegers. Daarnaast verliezen mogelijk 10.000 militairen en burgerpersoneel hun baan.