Een derde van de Nederlandse tien- tot vijftienjarigen kijkt weleens naar porno of naar filmpjes waarin extreem gedrag wordt getoond tijdens het surfen op internet, dat is het hoogste percentage van Europa. Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau Opinion Matters. 

In België, Luxemburg, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk liggen de percentages een stuk lager dan in Nederland. Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederlandse ouders weinig om tafel zitten met hun kinderen om hun surfgedrag te bespreken. Nederlandse kinderen krijgen overwegend meer vrijheid dan kinderen uit andere Europese landen.

Daarnaast heeft een derde van de ondervraagde jongeren aangegeven dat zij handiger zijn op het internet dan hun ouders. Zelfs het opwerpen van barrières, door bepaalde geïnstalleerde software, blijkt niet altijd effectief. Jongeren hebben vaak meer kennis van het internet dan hun ouders en weten deze barrières te omzeilen. 

Moeten we onze jongeren beschermen tegen heftige beelden op internet? Daar spreken we over met Madeleine de Cock Buning, voorzitter van de Commissariaat voor de Media.