Het wordt nu al het grootste terrorismeproces in jaren genoemd. Morgen staan zes radicale moslims uit Den Haag samen voor de rechter omdat ze betrokken zouden zijn bij het werven van strijders voor terreurbeweging Islamitische Staat.  

Het netwerk van Syriestrijders en vermeende ronselaars uit de regio Den Haag wordt door Justitie gezien als terroristische organisatie. Het is voor het eerst dat jihadverdachten worden vervolgd voor deelname aan een criminele organisatie met het doel terroristische misdrijven te plegen.

Het is voor het eerst dat ook strijders in Syrië en Irak worden vervolgd, net als in België eerder gebeurde. De zes hoofdverdachten vormden volgens het Openbaar Ministerie een terroristische organisatie die strijders leverde voor de legers van Islamitische Staat en Jabhat-al Nusra.

Van de zes hoofdverdachten staan drie mannen uit Den Haag, die worden verdacht van ronselen op straat en via internet en het verspreiden van IS-propaganda, terecht in de zwaarbeveiligde rechtszaal op Schiphol. Drie strijders die in Syrië en Irak vechten worden bij verstek berecht. Een van hen zou omgekomen zijn, maar omdat bewijs ontbreekt wordt hij toch vervolgd. Het netwerk bestaat in totaal uit 17 verdachten.

In EenVandaag een reportage over het grootste jihadproces in Nederland tot nu toe. Voor justitie en veiligheidsdiensten een belangrijke testcase voor de vervolging van radicale moslims die zich aansluiten bij terreurbewegingen IS en Jabhat-Al Nusra. Tot nu toe sloten naar schatting 200 strijders zich daarbij aan en zijn er in eigen land honderden sympathisanten. Het gaat om een zogeheten pro forma zitting. De inhoudelijke behandeling is in september en zal naar verwachting twee maanden gaan duren.

Hoe kansrijk is de vervolging van de Haagse jihadisten als terroristische organisatie? We spreken erover met Henk Korvinus, hoofdofficier van justitie in Den Haag. En met strafpleiter Andre Seebregts, die de hoofdverdachte in het jihadistenproces bijstaat. Volgens hem vallen de activiteiten van de groep onder de vrijheid van meningsuiting en heeft justitie weinig concreet bewijs voor ronselpraktijken.

Nederland volgt Belgisch terreurproces

EenVandaag keek ook in België, waar een vergelijkbaar terrorismeproces net is afgerond. De Brusselse Arabist Pieter van Ostayen vertelt over de paralellen met het grote terrorismeproces tegen Sharia4Belgium. Tientallen leden werden veroordeeld als terroristische organisatie met straffen tot twaalf jaar cel.

Sharia4Belgium is de organisatie die de Nederlandse jihadisten inspireerde en met wie ze regelmatig contact hadden. Hoofdverdachte Azedine C. zou volgens justitie ook trainingen in de Belgische Ardennen hebben georganiseerd.

Onderzoek ronselen

De hoofdverdachten werden afgelopen zomer opgepakt in een langlopend onderzoek van de politie Den Haag naar ronselpraktijken. De aanhoudingen volgden kort nadat ze ophef veroorzaakten met de pro-IS-demonstratie in de Schilderswijk.

In 2013 deden ouders van Syriëgangers aangifte tegen de verdachten. De 32-jarige Azedine C. wordt door justitie gezien als leider van de groep die zich manifesteerde bij straatprotesten, op radicale websites en via youtube kanalen. Hij zou zes mensen hebben overgehaald om naar Syrië te gaan. Oussama C. (18) wordt gezien als prediker en zou vijf mensen hebben geronseld. Bekeerling Rudolph. H. beheerde de sites van de beweging volgens de aanklacht.

De strijders worden pas sinds kort gevolgd. Onder hen de twee broers Anis Z. (23) en de 26-jarige Soufiane Z. Hij zou zijn omgekomen. De andere verdachte is de 25-jarige Hatim R. uit Leidschendam.

In Radio EenVandaag een gesprek met Michiel Pestman, advocaat van een van de verdachten. En met de Belgische arabist Pieter van Ostayen die het fenomeen jihadisme al langer volgt in Belgie en Nederland.