Inwoners van Limburg zijn maar net ontkomen aan een zware tornado. In Duitsland, enkele kilometers van de grens, raasde de windhoos over het land. Niet vaak zijn tornado's in Nederland in staat om stevige gebouwen met de grond gelijk te maken. Mart Verhees maakte de dodelijkste tornado in Nederland van nabij mee.

Het is even geleden, maar ook Nederland is ooit getroffen door een hevige tornado. Het was op 25 juni 1967 nabij Chaam en Tricht. Als negenjarig jongetje zag Mart Verhees het van dichtbij gebeuren. Het heeft zoveel indruk gemaakt, dat hij het tot in detail kan navertellen.

Mart Verhees vertelt over de dodelijke tornado van 1967

1967: Dodelijkste tornado ooit in Nederland

Op die zondagmiddag om drie voor half vijf stond de klok voor Verhees even stil. "De lucht werd pikzwart, er kwam een grote slurf op me af en er klonk een enorm hard geluid als van een straaljager", vertelt hij. De boerderij van de ouders van Verhees werd gespaard. "Hij raasde er vlak naast. Maar in het weiland even verderop werden koeien uit het weiland opgepakt en later in de bossen teruggevonden."

Doden en tientallen gewonden

In een mum van tijd liet de verwoestende tornado een spoor van vernieling achter in het buitengebied. Met als trieste balans: twee doden en zeven gewonden. Dezelfde windhoos zorgde in het Gelderse Tricht voor nog meer ellende. Hier vielen door het natuurgeweld vijf doden en tientallen gewonden.

In Chaam bleef één boom, die midden in de lijn van de tornado lag, als door een wonder gespaard. In 2015 is daar een monument geplaatst. Verhees was de initiatiefnemer. "Na de ramp werd er nauwelijks nog over gesproken in het dorp. Maar het is belangrijk dat onze kinderen en kleinkinderen weten wat er zich hier heeft afgespeeld."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.