Zelden werden er zoveel drietanden en duivelshoorntjes verkocht. De Belgen zijn hot, door het bereiken van de halve finale op het WK voetbal. En de Nederlanders vieren het feestje mee. Volgens webshop voetbalshop.nl worden ongeveer 10% van alle Rode Duivels shirts gekocht door Nederlanders.

Kees Heijnen heeft een carnavalswinkel in het plaatsje Essen, precies op de Vlaams-Nederlandse grens: “als ik naar links pis, pis ik in Nederland en als ik naar rechts zeik, zeik ik in België.” Het loopt deze dagen storm in zijn winkel, met vooral Nederlandse klanten: “De eerste weken waren het vooral Nederlanders die zich gingen verkleden als Belg. Nederlanders zijn nu eenmaal dol op verkleden. Belgen vinden dat vaak toch allemaal iets te gek.”

Maar sinds de gewonnen kwartfinale tegen Brazilië zijn er ook veel Vlamingen te vinden in de winkel: “Ze zien het Belgische voetbalelftal goed presteren, maar ook enorm veel zelfvertrouwen en trots uitstralen dat ze het Belgische shirt dragen. Ik denk dat dit heel veel Vlamingen inspireert om de schroom helemaal van zich af te gooien.”

Belgen staan niet open voor verkleedgekte

Hoogleraar politicologie Dave Sinardet herkent de trend die Heijnen beschrijft. “De Belgen slaan doorgaans niet zo door in de verkleedgekte. Dat is juist typerend voor Hollanders.” Maar de recente prestaties hebben het nodige veranderd. “Zelfs ik denk eraan om mijn gezicht in de driekleur te schminken voor de wedstrijd tegen Frankrijk”, zegt hij lachend.

Sinardet deed onderzoek naar het nationalistische gevoel onder Belgen en merkt dat het WK daar een positieve invloed op heeft: “Het WK is het ultieme bindmiddel voor Vlamingen, Walen en mensen met een andere migratieachtergrond. Het voetbal creëert een saamhorigheidsgevoel. Niet voor niets juichen Vlamingen net zo hard voor waal Eden Hazard, als voor Vlaming Jan Vertonghen.” Toch moet de invloed van het WK niet overdreven worden volgens de politicoloog: “60% van de Vlamingen typeert zichzelf in de eerste plaats als Belg, dan pas als Vlaming. Dus de band met het land is er weldegelijk, Belgen dragen het meestal alleen minder uit.”

Ondanks dat de Zuiderburen zo goed presteren is niet iedereen daar even blij mee. Tussen alle Belgische vlaggen hing politicus Bart de Wever van de Nieuwe-Vlaamse Aliantie eerder deze week de Vlaamse vlag aan zijn huis.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.