Sinds een paar jaar wijken Nederlanders uit naar België voor hartoperaties. Met name patiënten met lekkende hartkleppen. 

Het Vlaamse Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst heeft een methode ontwikkeld om lekkende hartkleppen te repareren via kijkoperaties. Dus niet meer de hele borst open, maar een sneetje onder de borst. Gevolg: minder belasting voor de patiënt en sneller herstel. Maar de Nederlanders die naar België uitwijken roemen het Belgische hartcentrum ook om iets anders: de service is persoonlijk en de wachtlijsten zijn kort, soms slechts enkele dagen. En, er is geen leeftijdsgrens. Hartchirurg Frank van Praet behandelt iedereen, hoe oud ook: ‘Want de dood duurt nog lang’ 

EenVandaag spreekt over dit hartklep toerisme met professor Jos Maessen, hoofd vakgroep cardiothoracale chirurgie van het Universitair Medisch Centrum in Maastricht. Hij ziet de trek van Nederlandse patiënten naar België en zou het liefst veel meer patiënten in eigen land behandelen. ‘We hebben een prachtige techniek in huis, vergelijkbaar met een dotterbehandeling. Via de lies brengen we een buisje in waarmee we instrumenten naar het hart kunnen leiden en zo de klep kunnen repareren en vervangen. Vooral tachtigplussers zouden  hier voordeel bij kunnen hebben."

Hoe komt het dan toch dat er zoveel Nederlanders voor een hartoperatie naar België reizen?  

EenVandaag is te gast in het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst en spreekt met Frank van Praet en met de 66-jarige Nederlandse Marianne Fennema, die zich daar 2 jaar geleden aan haar lekkende hartklep liet opereren.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.