Bij bomaanslagen in verschillende Thaise steden zijn gisteravond en vannacht vier doden gevallen. Ook zijn er zo'n 35 gewonden gevallen, waarvan 4 Nederlanders, zo maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.

Verspreid door Thailand zijn 11 bommen ontploft. Dit gebeurde vooral in toeristische centra, zoals Phuket en Hua Hin, waar ook veel Nederlanders vakantie vieren. Het is nog niet bekend wie er achter de aanslagen zit, nog niemand heeft de aanslagen opgeëist. Volgens Thaise autoriteiten kan het zijn dat 'lokale saboteurs' de bomaanslagen hebben beraamd. Het is volgens hen onwaarschijnlijk dat IS er achter zit.

Een aantal van de gewonde toeristen ligt in het Hua Hin ziekenhuis. Een 18-jarig Nederlands meisje is lichtgewond aan haar been en vliegt morgen al terug naar Nederland. Een 23-jarig meisje is er erger aan toe.

Minster Koenders veroordeelt de aanslagen in Thailand. "Ons medeleven gaat uit naar de slachtoffers en hun dierbaren", zei hij vanochtend. "De Nederlandse ambassade doet er alles aan om de Nederlandse betrokkenen te helpen en steun te bieden." De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Karel Hartogh, is naar Hua Hin afgereisd om de Nederlandse gewonden te bezoeken.

In EenVandaag een gesprek met Edwin Wiek, die ter plekke is in Hua Hin.