Hoe zit jij naast je partner in de auto? Met geknepen billen en zwetende handen aan de handgreep? Dan ben je niet de enige.

Een nieuw onderzoek, uitgevoerd door Panelwizard, toont aan dat de helft van de Nederlanders zich ergert aan het rijgedrag van hun partner. Voor een op de drie ondervraagden is de rijstijl van zijn of haar partner zelfs de aanleiding voor een onderlinge ruzie.

Vrouwen ergeren zich vaker

Vrouwen ergeren zich overigens met 59 procent het vaakst aan hun partners rijgedrag. Jonge vrouwen zijn met 64 procent het meest kritisch. Maar ook mannen ergeren zich, met 50 procent, regelmatig aan de stuurkunsten van hun wederhelft.

In sommige gevallen (6 procent) vinden mensen de rijstijl van hun partner zo erg dat ze liever niet in de auto stappen als de ander achter het stuur zit. Mannen (8 procent) gaan daarin net wat verder dan vrouwen (4 procent).

Lees ook

Bijrijder komt er ook niet goed vanaf

Toch is het niet alleen de bestuurder die kritiek te verduren krijgt. Want waar ergeren de ondervraagden zich het meest aan? Goedbedoelde adviezen vanaf de passagierskant. Maar liefst 53 procent ergert zich weleens aan advies van zijn of haar partner met betrekking tot de rijstijl. Vrouwen zitten met 57 procent het minst te wachten op goedbedoelde opmerkingen over hun rijvaardigheid.

Toch is het wellicht dankzij al dit goedbedoelde advies, dat maar liefst 30 procent van de ondervraagden voorzichtiger rijdt wanneer hun partner bij ze in de auto zit.