Nederland is opnieuw in een recessie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De economie kromp in het laatste kwartaal van 2012 met 0,2 procent. 

We zijn voor de derde keer in drie jaar in een recessie belandt. Economen voorspelden deze 'triple dip' eerder al. Over heel 2012 kromp de Nederlandse economie met 0,9 procent.

 

Ten opzichte van een jaar eerder lag de consumptie van huishoudens in het vierde kwartaal 2,3 procent lager. De huishoudens geven al bijna 2 jaar minder uit. De teruggang in het vierde kwartaal is groter dan in eerdere kwartalen. Vooral aan auto's en meubelen gaven consumenten minder uit. Ook kochten ze ruim 9 procent minder duurzame goederen.

 

De consumptie door de overheid lag echter 1,1 procent hoger dan een jaar eerder. Vooral de uitgaven aan sociale uitkeringen stegen.

 

De investeringen kwamen 5,2 procent lager uit. Vooral in woningen en grond-, weg- en waterbouwkundige werken is minder geïnvesteerd, maar ook in machines en installaties. Aan computers is daarentegen meer uitgegeven. In vervoersmiddelen bleven de investeringen ongeveer gelijk.

 

Ook waren er in 2012 93.000 banen minder vergeleken met een jaar eerder: een daling van 1,2 procent. In het vierde kwartaal daalde het aantal banen met 18.000 in vergelijking met het derde kwartaal. In alle bedrijfstakken daalde of stagneerde het aantal banen.

 

Over heel 2012 waren er gemiddeld 63 duizend banen minder dan in 2011. Het aantal banen is daarmee gedaald tot het niveau van 2007.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.