Nederland is niet goed voorbereid op een grote stroomstoring. De plannen van de overheid voor de aanpak van een landelijke uitval van het elektriciteitsnet zijn niet realistisch. Dat zegt Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen. 

Delen van de plannen die er liggen zouden achterhaald zijn en een gevoel van schijnveiligheid creëren. Zo wordt er in gesproken over inzet van geluidswagens, terwijl Nederland die niet heeft, zegt Helsloot.

Maandag werd weer eens duidelijk wat de gevolgen van een grote stroomstoring kunnen zijn. Door een brand in een transformatorhuisje kwamen in het noordoosten van Friesland 9.500 huishoudens urenlang zonder stroom te zitten. Omdat ook een pompstation van het waterbedrijf geen stroom meer kreeg, kwam er op sommige plaatsen bovendien weinig of geen water meer uit de kraan. 

Volgens Helsloot ontbreken bij pompstations generatoren die ingezet kunnen worden bij stroomstoringen. Maar ook bij gemalen van waterschappen zouden er niet altijd generatoren aanwezig zijn. 

Om 14.05 u in RadioEenVandaag een gesprek met Helsloot. Ook een verslag vanuit het gebied van de stroomstoring in Friesland over de gevolgen ervan.