Morgen is het 60 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. Moeten we vandaag de dag nog bang zijn dat de Nederlandse dijken kunnen bezwijken, of hoeven ons hier geen zorgen meer over te maken? Afgelopen weekend waarschuwde Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen dat de Nederlander onvoldoende voorbereid is op een nieuwe watersnoodramp. De minister wil daarom bijvoorbeeld een evacuatieplan maken. Maar dit is volgens Olivier Hoes van de Technische Universiteit Delft juist niet verstandig.

Hoes zegt in EenVandaag dat je juist op een hoge verdieping moet gaan zitten, en je huis niet moet verlaten. Hij heeft een computermodel ontwikkeld waarmee hij kan laten zien hoe snel een bepaald gebied in Nederland onderstroomt, mochten de dijken bezwijken.

 

EenVandaag spreekt verder met Nederlands hoogleraar kustwaterbouwkunde Marcel Stive over de stand van de Nederlandse dijken. Besteden we bijvoorbeeld genoeg aan het onderhoud van de dijken en zijn er nog zwakke plekken?

 

Daarnaast gaan we langs bij een familie die achter de dijk in Petten woont, en zelf aan de bouw van de dijk heeft meegewerkt. In 2004 werd deze dijk aangewezen als een van de zwakke schakels aan de Nederlandse kust. Dit jaar wordt begonnen met het opspuiten van 20 miljoen kubieke meter zand voor de kust om zo de dijk te verstevigen. Voelt de familie zich voldoende veilig achter de dijk?