Nederland staat bekend als belastingparadijs nu de Paradise Papers naar buiten zijn gekomen. Het zal hier ongetwijfeld morgen en overmorgen over gaan als de Financiële Beschouwingen beginnen in de Tweede Kamer. De nieuwe minister van Financiën, Wopke Hoekstra heeft daar direct een flinke dobber aan. De oppositie sleept de messen al. Renske Leijten laat ons weten dat ze Nederland absoluut als belastingparadijs ziet. “We staan in de top van de wereld,” stelt Leijten wrang.

Kees Boonman en Henk Willem Smits, journalist bij Quote en auteur van het boek 'Het belastingparadijs: waarom niemand hier belasting betaalt, behalve u' praten ook over de constructies die de Paradise Papers onthullen en hoe de politiek hiermee omgaat en mee om zou moeten gaan. “Het is zonder enige twijfel hét onderwerp in Den Haag”, aldus Kees Boonman. “Het is heel gevoelig. De Kamer vraagt nu een aparte reactie van het kabinet over de Paradise Papers en de afspraken met bedrijven. Het is een fiscale bom.” 

Smits beaamt dat het beeld dat ‘wij’ allemaal belasting betalen en bedrijven niet, klopt. Of het banen oplevert? Nou nee. “Ik vraag me af of het nu zo’n belangrijke drive is voor werkgelegenheid. Vooral brievenbusfirma’s zitten hier, het heeft met kenniseconomie weinig te maken."