Nederland betaalt veel te veel voor dure kankermedicijnen. Voor zeven van de negen onderzochte medicijnen staat Nederland in de top-drie van meest betalende Europese landen. Dat blijkt uit internationaal onderzoek onder leiding van het kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam.

75% duurder

In de publicatie worden de prijzen van negen kankermiddelen vergeleken met die van 14 andere Europese landen. En die verschillen kunnen flink oplopen. Zo betalen Nederlandse kankercentra voor een medicijn bij uitgezaaide huidkanker 75% meer dan bijvoorbeeld Spanje.  Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het gezaghebbende medisch tijdschrift The Lancet Oncology. 

Afspraak: prijzen geheim

De indruk bestond al langer dat Nederland meer betaalt voor dure kankermedicijnen dan de ons omringende landen, maar dat was niet hard te maken. Want fabrikanten onderhandelen met elk land apart over de prijzen van hun dure oncologische middelen. Er wordt afgesproken deze prijzen geheim te houden. De onderzoekers hebben nu toch 21 kankercentra bereid gevonden om anoniem de prijzen die ze betalen op tafel te leggen. 

Medicijnen tot 300 miljoen goedkoper

EenVandaag spreekt met onderzoeksleider Wim van Harten, bestuurder van Antoni van Leeuwenhoek. “Als we beter onderhandelen, kunnen deze medicijnen in Nederland 200 tot 300 miljoen euro goedkoper. En met de pijplijn aan nieuwe middelen die eraan komt, hebben we dat geld meer dan nodig.” 

Leven te danken aan duur middel

Verder spreken we met Anita Frehe uit Zuidhorn. Zij is 51 jaar oud en moeder van twee kinderen. Ze heeft uitgezaaide borstkanker en krijgt het peperdure middel pertuzumab. Ook daarvoor betaalt Nederland de hoofdprijs, zo werd vandaag bekend. Normaal gesproken geeft dat medicijn een gemiddelde levensverlening van zestien maanden. Anita Frehe leeft er nu al 2,5 jaar mee met goede kwaliteit van leven. Ze vindt zichzelf een geluksvogel en denkt dat ze haar leven te danken heeft aan het dure middel. 

Marga Schrieks van Borstkankervereniging Nederland reageert en maakt zich er sterk voor dat pertuzumab vergoed blijft, ondanks de hoge prijs. De baten zijn gewoonweg te hoog, zegt ze. In de studio reageert hoogleraar medische oncologie Koos van der Hoeven.

Vier van de negen onderzochte dure kankermedicijnen zijn afkomstig van fabrikant Roche. We vroegen of de prijzen in Nederland omlaag kunnen. Dit is hun reactie:

Reactie Roche:

"Roche werkt reeds met alle betrokken partijen samen aan oplossingen om de gezondheidszorg in Nederland betaalbaar en toegankelijk te houden.

En we zullen dit in de toekomst ook altijd blijven doen. De lijstprijzen (officiële prijzen -red) worden beïnvloed door de Wet geneesmiddelenprijzen en zijn gebaseerd op de vier referentielanden België, Duitsland, Engeland en Frankrijk. De lijstprijzen zijn niet de prijzen die in werkelijkheid worden betaald. Binnen het Nederlandse beleid maken wij vertrouwelijke afspraken met de betrokken partijen zoals VWS, zorgverzekeraars en ziekenhuizen."