De werkloosheid daalt, maar wie weet zijn er toch een paar luisteraars op zoek naar een baan. NASA, de ruimtevaartorganisatie, zoekt een 'hoofd planetaire bescherming' om buitenaardse 'verontreiniging' tegen te gaan. Salaris: tot 187 duizend dollar per jaar. 

De nieuwe beschermer moet ervoor zorgen dat mensen en robots die vanaf de aarde de ruimte in worden geschoten, niet andere planeten vervuilen met 'organische en biologische verontreiniging'. Tot het takenpakket hoort ook ‘verontreiniging van andere planeten’ tegengaan. Checken of de aliens wel hun voeten vegen en hun handen wassen voor ze onze atmosfeer betreden, dus. 

Het is geen grap, het is een serieuze baan, bestaat al sinds de jaren 60, en is nu vacant. De sollicitant moet over 'gevorderde kennis over planetaire bescherming' beschikken. Dus snel de hele DVD-boxen Star Wars en Star Trek kijken en dan zit dat wel snor. Groter probleem: je moet Amerikaans staatsburger zijn. Gelukkig heeft de ESA ook een planeetbeschermer in dienst, gewoon wachten tot die met pensioen gaat! 

De huidige scheidend planeetbeschermer is Catharine Conley, zij gaf in maart een interview over haar werk, zeer lezenswaardig.