Jaarlijks worden er 64.000 meldingen gedaan van huiselijk geweld waarvan 80% tussen (ex)partners plaatsvindt. Volgens hoogleraar Interpersoonlijk Geweld Renée Römkens ligt het aantal in werkelijkheid vijf tot zes keer zo hoog. Er is een groot grijs gebied van slachtoffers die geen melding (durven) doen. Om meer slachtoffers te voorkomen gaan nabestaanden van Sharifah Karsodjojo en Nadine Beemsterboer, twee meisjes die door relationeel geweld om het leven zijn gekomen, langs middelbare scholen. Ze vertellen hun verhaal en waarschuwen jongeren voor gewelddadige (liefdes)relaties.

Met 52 messteken werd Sharifah Karsodjojo (18) in juli van 2009 door haar ex-vriend om het leven gebracht. Nadine Beemsterboer (20) vond in 2006 ook de dood nadat haar voormalige vriendje haar met messen gestoken had.

Luc Weegels was de nieuwe liefde van Sharifah toen zij vermoord werd. Na een jaar thuis te hebben gezeten, besefte Luc dat hij met zijn verhaal andere mensen kon gaan helpen. Hij nam een videoclip op met Sandra Reemer ter nagedachtenis van Sharifah en gaat nu gastlessen op scholen geven. Zelf heeft hij een jeugd gehad waarin hij veel verkeerde vrienden had en is veelvoudig met geweld in aanraking is gekomen. Hij wil jongeren zijn verhaal vertellen om te voorkomen dat ze dezelfde slechte keuzes maken als hij en Sharifah en in gewelddadige relaties terechtkomen.

De ouders van Nadine Beemsterboer zijn al een aantal jaar bezig om het verhaal van hun dochter te vertellen. Er verscheen al een boek en een DVD, maar ook gaan zij scholen af om jongeren deelgenoot te maken van het pijnlijke verhaal. Ze geven hun tijd om te strijden tegen het (relationele) geweld dat hun dochter uit hun leven heeft weggenomen.

Lees ook