Naar de boeren! Kinderevacuaties in de Hongerwinter, bestaat uit een tentoonstelling en een documentairefilm. Naar de boeren! haalt 70 jaar na dato het indrukwekkende verhaal uit de vergetelheid van ongeveer 40.000 ondervoede stadskinderen die tijdens de Hongerwinter van 1944/45 naar het platteland werden geëvacueerd om niet te sterven van de honger. 

De tentoonstelling Naar de boeren! volgt de belevenissen van Paul van Vliet, cabaretier, voormalig hongerevacué en al jaren Unicef-ambassadeur, en zes andere kinderen die het aan den lijve hebben meegemaakt. Honger, van huis, weg van pa en ma naar vreemden, weer eten, spelen, integreren in een vreem

de gemeenschap of heel verdrietig worden van de heimwee. En dan nog de terugkomst. In Pauls geval bleek zijn ouderlijk huis in Den Haag gebombardeerd; hij heeft nog slechts een koperen asbakje van toen.

Verslaggever Joris Kreugel sprak met één van de kinderen Fenna Veldhuisen- Mossel. Als zevenjarige vertrok zij samen met haar broertje op een schip van Den Haag naar Lemmer.