Tientallen slachtoffers wachten al ruim twee jaar op de berechting van verdachte Aydin C. Komende vrijdag moet hij zich voor de rechter verantwoorden nadat de zaak eerder deze maand werd uitgesteld. Maar ook nu wil de nieuwe advocaat van C. meer voorbereiding voor het meer dan twintig duizend pagina’s tellende dossier. Gaat de rechter hier niet in mee, dan legt hij de verdediging neer.

Aydin C., die 39 slachtoffers zou hebben gemaakt, werd begin 2014 opgepakt. De zaak werd wereldnieuws nadat bekend werd dat het Canadese tienermeisje Amanda Todd een van zijn slachtoffers zou zijn.

Todd werd jarenlang achtervolgd door een naaktfoto die op internet belandde. Ten einde raad maakte ze in 2012 een einde aan haar leven. Ze was toen nog maar 15 jaar oud. Kort voor haar overlijden plaatste ze haar laatste ‘cry for help’ op youtube. De video ging het hele internet over. EenVandaag bezocht de moeder van Amanda in Canada.  

De zaak van Amanda Todd zal apart worden behandeld in Canada. Het land heeft om uitlevering gevraagd van de verdachte. Een speciale uitleveringsrechtbank zal zich op 14 juni over het Canadese verzoek buigen.  

Sextortion

Komende vrijdag zal het gaan om 34 andere, minderjarige vrouwen en vijf volwassen mannen die slachtoffer zouden zijn geworden. Het gaat om personen uit Nederland, Engeland, Schotland, Australië, Noorwegen, Canada en de VS. Aydin C. wordt ervan verdacht de vrouwen te hebben verleid seksuele handelingen te doen voor de camera.

Deze beelden sloeg hij heimelijk op en gebruikte hij als chantagemiddel om meer ‘shows’ te krijgen van de meisjes. Als zij niet opnieuw uit de kleren zouden gaan voor de webcam, zou hij de beelden verspreiden naar familie, vrienden of andere bekenden. 

Ook volwassen, homoseksuele, mannen zouden slachtoffer zijn geworden. Bij hen zou hij op soortgelijke wijze te werk zijn gegaan alleen deed hij zich bij hen voor als een minderjarige jongen. Op een later moment haalde hij als de vader of moeder van de minderjarige verhaal over de ontuchtige handeling. In ruil voor een aanzienlijk geldbedrag zou hij de video of fotobeelden niet verspreiden naar anderen. 

Het is voor het eerst dat in Nederland zo’n omvangrijke sextortion zaak wordt behandeld. Minister van Justitie Van der Steur wil dat er wetgeving komt om dit soort nieuwe cybermisdrijven beter te berechten. Hij stuurde een voorstel hierover afgelopen winter naar de Tweede Kamer.

Nieuwe advocaat dreigt verdediging neer te leggen

De zaak tegen Aydin C zou eigenlijk 1 april beginnen, maar dat kon niet doorgaan, omdat het vlak daarvoor tot een vertrouwensbreuk kwam tussen de verdachte en zijn voormalige advocaat . De nieuwe advocaat van de verdachte, Robert Malewicz, vroeg om aanhouding van de zaak tot na de zomer. Hij zou te weinig tijd hebben om zich in te lezen in het omvangrijke dossier. 

En ook nu is wederom de vraag of de zaak daadwerkelijk kan starten. De advocaat van C. vraagt opnieuw om uitstel om zich beter te kunnen voorbereiden op de zaak. Zet de rechtbank de zaak toch door, dan ziet hij zich genoodzaakt om de verdediging neer te leggen.

EenVandaag volgt de zaak sinds het begin en spreekt aan de vooravond van de start van de inhoudelijke behandeling met de hoofdrolspelers en maakte op basis van documenten die zijn ingezien een reconstructie over de modus operandi. De zaak haalde het nieuws vanwege de afpersing van Amanda Todd, maar Aydin C. worden ook andere zaken tenlastegelegd als valsheid in geschrifte en woonoplichting. 

Verslaggever Fannie Tijmstra sprak met C.’s nieuwe advocaat Robert Malewicz, Officier van Justitie Lars Stempher namens het Landelijk Parket. En ze sprak met Henry die zegt door C. te zijn opgelicht.